Home » Meer over Parkinson

Logo Drempelloos-dansen

Meer over Parkinson

Meer over symptomen en de positieve invloed van dansen en Parkinson

Als je de ziekte van Parkinson hebt, kun je verschillende symptomen ervaren,
zoals; trager bewegen, kleinere bewegingen maken en een minder beweeglijk gezicht hebben. Ook stijve armen of benen en tremoren kunnen voorkomen.
Andere klachten zijn moeite met normale activiteiten, problemen met de balans en valpartijen.

Daarnaast kunnen niet-motorische klachten optreden, zoals;
minder goed kunnen ruiken, pijn, moeite met slikken en stoelgang, plas- en erectieproblemen, slaapproblemen, traag denken, geheugenproblemen, planningsproblemen, somberheid, angst en depressie.

Als je atypisch parkinsonisme hebt, heb je dezelfde symptomen als mensen met de ziekte van Parkinson, maar ook het onverwachts bevriezen van bewegingen.
De verschillen tussen de verschillende soorten van atypisch parkinsonisme zijn onder andere de stijfheid van een lichaamshelft bij CBD, problemen met oogbewegingen en vallen bij PSP en moeite met het op peil houden van de bloeddruk, plasproblemen en erectieproblemen bij MSA.

Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatig bewegen een positief effect kan hebben op de hersenfunctie van Parkinsonpatiënten. Het versterkt de verbindingen tussen verschillende hersengebieden en remt het krimpen van de hersenen af. Het nadenken kan zelfs verbeteren bij patiënten die gedurende een half jaar drie keer per week 45 minuten fietsen op een hometrainer. In een studie uit 2018 werd aangetoond dat bij patiënten die drie keer per week intensief bewogen op een hometrainer, de symptomen stabiliseerden ten opzichte van een controlegroep die alleen rek- en strekoefeningen uitvoerde.

Meer informatie

 

www.drempelloos-dansen.nl

  06 – 54 370 428